Vlastnosti ovocných dřevin a zásady jejich použití v zahradách a krajině 2 – 5/2021

Webinář   18. 5. 2021   Ing. Roman Chaloupka, Ovocnářská unie České republiky, z.s.

Objednat Vlastnosti ovocných dřevin a zásady jejich použití v zahradách a krajině 2 – 5/2021

Vaše cena
S členstvím v SZKT ušetříte

Přednášející

Tento webinář volně navazuje na předchozí část, která se věnovala využití hlavních ovocných druhů v zahradách a krajině. Záznam prvního dílu je možné objednat zde.

Posluchači se v předchozím díle seznámili s obecnými pěstitelskými nároky hlavních ovocných druhů, specifickými nároky podnoží, které jsou klíčovým faktorem při výběru ovocných dřevin do zahrad a krajiny, i s potenciálem využití odrůdového sortimentu jednotlivých ovocných druhů pro různé oblasti použití.

Navazující webinář je zaměřen v obdobném rozsahu na využití teplomilných peckovin, skořápkovin (zejména ořešák vlašský, mandloň a lísku), drobného ovoce (rybíz, angrešt, kanadská borůvka, maliník, ostružiník, jahodník) a na oblast řady méně známých ovocných druhů (dřín, mišpule, kdouloň, oskeruše, moruše, jeřáby, rakytník, šípek, bez černý, muchovník, zimolez, kdoulovec, apod.). Zatímco skořápkoviny lze coby ovocný druh s velkým významem pro volně žijící živočichy široce uplatnit i v krajinné architektuře, teplomilné ovocné druhy a drobné ovoce naleznou své uplatnění především na zahradách. Řadu ovocných druhů lze s úspěchem uplatnit coby zajímavé solitery, ve skupinách nebo i ve specielních oddělených částech užitkových zahrad, které jsou stále častěji znovu realizovány zejména pro zkušenější zákazníky.

Zatímco tradiční ovocné druhy jako jsou jabloň, hrušeň či třešeň potřebují pro své uplatnění v zahradách dostatek prostoru, popř. při použití zakrsle rostoucích podnoží vyžadují poměrně náročnou agrotechniku, řada bobulovin či dalších méně známých ovocných druhů je pěstitelsky nenáročná a hodí se i do nejmenších zahrádek. Tradiční i méně známé ovocné druhy lze v řadě oblastí využít nejen pro sklizeň chutných, zdraví prospěšných plodů, ale i pro zajímavou proměnlivost v ročních obdobích – atraktivní květ, plod a nebo pro zajímavé podzimní zbarvení. Kromě znalosti obecných pěstitelských nároků jednotlivých ovocných druhů je limitujícím faktorem použití řady ovocných druhů znalost odrůdového sortimentu. Výběr odrůd je klíčový především u teplomilných ovocných druhů, kde bývá nevhodné použití odrůdy jednou z nejčastějších příčin nenaplnění zamýšleného záměru.

Webinář je zařazen do systému celoživotního vzdělání České komory architektů a je ohodnocen 2 body.

Partnerem webináře je Školkařský svaz Ovocnářské unie České republiky.

Partneři akce

Organizační informace

Webinář bude uskutečněn přes aplikaci ZOOM. Přihlášeným účastníkům bude zaslán přístup 2 dny před konáním s popisem a možností vyzkoušení spojení.

Pro všechny platící účastníky a zejména pro ty, kterým nevyhovuje čas vysílání webináře, bude k dispozici videozáznam. Do tří dnů po uskutečnění webináře bude účastníkům zaslán odkaz k jeho stažení.

Termín přihlášení: nejlépe do pondělí 17. 5. 2021 do 10:00 hodin.

150 150 Vlastnosti ovocných dřevin a zásady jejich použití v zahradách a krajině 2 – 5/2021 2022-10-14
Pro koho je akce určena
  • Krajinářské architekty a projektanty
  • Realizátory a zadavatele zakázek
  • Odborné pracovníky státní správy, samosprávy
  • Arboristy

Odebírejte newsletter a nezmeškejte žádnou novinku